updated 10:48 AM EEST, Oct 10, 2018
Водещи новини:
A+ A A-

15 млн. лв. касата да се премести в Центъра по хигиена

Избрана 15 млн. лв. касата да се премести в Центъра по хигиена

Въпросът с преместването на НЗОК в сградата на Центъра по хигиена, който се обсъжда от месеци почти на всяко заседание на Надзорния съвет, и този път не е подминат.

На заседанието на надзора от 26-ти въпросът е повдигнат от представителя на финансовото министерство Росица Велкова, която отбелязва, че за преместването на касата през второто полугодие на тази година не са предвидени средства. На свой ред зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков пита защо изобщо НЗОК трябва да бъде преместена.

В отговор проф. Плочев обяснява: „Аз го поисках това предложение, защото ми е трудно да управлявам тази структура в три блока, на три улици с хора, които живеят там и не знам кой е служител, кой е живущ. Никакъв контрол. Нито възможност да упражня реално това, което се изисква от мен по отношение на трудовата дисциплина. Това е причината. Това беше мое настояване и продължавам да настоявам“, казва той.

Във връзка със средствата за преместването обаче д-р Пенков заявява: „Да дадем 10 – 15 млн. лв. за преместване на касата в момента, в който не можем да дадем 10 – 12 млн. лв. за болнична помощ, ще ни отрежат главите и то с основание“.

Информацията е на Zdrave net

КЛЕТВА НА ХИПОКРАТ

В името на Аполон – лечител в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги уча без пари и без някакви задължения в бъдеще, ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни познания, ще им преподавам учението като на свои деца както на тях, така и на учениците, които са записани при мен и са положили клетва по обичая на медицината, но не и на други.

Аз ще предписвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защищавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам комуто и да било подобно нещо. На никоя жена няма да давам лекарства за помятане. Ще пазя живота си чист и почтен, както и моето изкуство. Няма да се занимавам с разтрошаване на камъни в пикочния мехур. Тази операция ще предоставя на ония, които се занимават с това. Когато влизам в някоя къща, това ще бъде винаги за да лекувам някой болен, като се държа чист от всякаква неправда и от всякакви сластолюбия към мъжете, децата и жените - били те свободни или роби. Всичко, което видя и чуя при изпълнението на моята професия и което не бива да се разправя, аз ще го запазя в тайна и ще го смятам за нещо свещенно.

„Дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут завинаги, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава!"

Title
Description.
Previous
Next