A+ A A-

УС на СЛК одобри отделни варианти за личната застраховка „Професионална отговорност“

Управителният съвет на Столична лекарска колегия - БЛС на 4 юни 2018 г. одобри отделни варианти за личната застраховка „Професионална отговорност“ на лекарите, редовни членове на БЛС.

Защитата на лекарите е извън задължителната застраховка от работодателя по чл. 189 от Закона за здравето.

Договореното предвижда 5-годишна ретроактивност, покритие на полицата за събития назад във времето, от датата на сключване на новия договора.

Моля, за допълнителна информация за размера на вноската, вкл. и за самоучастието на лекарите се обръщайте към председателите на медицински дружества.

 

 

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА СЛК-БЛС

Последно променена вВторник, 05 Юни 2018 12:01

КЛЕТВА НА ХИПОКРАТ

В името на Аполон – лечител в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги уча без пари и без някакви задължения в бъдеще, ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни познания, ще им преподавам учението като на свои деца както на тях, така и на учениците, които са записани при мен и са положили клетва по обичая на медицината, но не и на други.

Аз ще предписвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защищавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам комуто и да било подобно нещо. На никоя жена няма да давам лекарства за помятане. Ще пазя живота си чист и почтен, както и моето изкуство. Няма да се занимавам с разтрошаване на камъни в пикочния мехур. Тази операция ще предоставя на ония, които се занимават с това. Когато влизам в някоя къща, това ще бъде винаги за да лекувам някой болен, като се държа чист от всякаква неправда и от всякакви сластолюбия към мъжете, децата и жените - били те свободни или роби. Всичко, което видя и чуя при изпълнението на моята професия и което не бива да се разправя, аз ще го запазя в тайна и ще го смятам за нещо свещенно.

„Дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут завинаги, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава!"

Title
Description.
Previous
Next