A+ A A-

Председателят на СЛК на БЛС д-р Асен Меджидиев изпрати предложение до компетентните институции за фиксиране на спешни центрове, които да поемат пострадалите при тези тежки инциденти,

slk logo

До г-н Румен Радев

Президент на Р България

 

Г-н Бойко Борисов

Министър председател на България

 

Д-р Даниела Дариткова

Председател на Комисия по здрвеопазване

Към Народоно събрание на Р България

 

Г-н Кирил Ананиев

Министър на здравеопазването

 

Д-р Дечо Дечев

Управител на НЗОК

 

Д-р Иван Маджаров

Председател на БЛС

 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От

Управителният съвет на Столична Лекарска Колегия на  БЛС

 

 

Уважаеми дами и господа,

На 03.09.2018 г., Управителният съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС проведе редовно заседание на Управителния съвет. На него обсъдихме възможността за възникване и същевременно - невъзможността за предвиждане на бедствени ситуации, аварии, пътно-транспортни инциденти със значителен брой пострадали на територията на вече многомилионна София. Това налага изграждане на ясна стратегия за организация, координация и логистика при оказването на спешна медицинска помощ в такива ситуации.

Предлагаме да се идентифицират лечебни заведения с непрекъснат режим на работа, интердисциплинарни екипи, покриващи необходимите за обслужване на политравматични пациенти специалности и звена за интензивно лечение с различни профили, както и да се изградят ясни правила за комуникация и координация, които да бъдат задействани при възникване на инциденти със значителен брой пострадали на територията на София и София- област.

За тази цел Управителният съвет на Столична Лекарска Колегия към БЛС предлага:

  • Да се подобрят комуникациите на  структурите в държавата при тежки инциденти като се определят специални, конкретно фиксирани спешни центрове, които да поемат пострадалите при тези тежки инциденти, както и на спешните случаи в София по принцип.
  • Предлагаме тези центрове за София и София-област  да бъдат УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, ВМА, УМБАЛ „Св. Анна” и УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”.

По този начин ще се постигне равномерно, точно, ясно разпределение на спешността.

  • За тези центрове е необходимо подобряване на комуникацията и координацията с отделните звена – както по между им, така и със 112, МЗ, МРРБ, МВР, пожарна и гражданска защита, армия, ДАНС, БЛС и изграждане на call-центровете в болниците.
  • Да се обезпечи необходимото доoкомплектоване с апаратура на съответните болници, което да позволи адекватно и навременно оказване на спешна помощ.
  • Да се създаде и поддържа болничен резерв от свободни легла в обем на 20% от легловата база.
  • Да се осигури безлимитна дейност на конкретните медицински заведения.
  • Да се наложи строго регаламентиран ред за комуникация и координация между ЦСМП и посочените лечебни заведения с цел максимално обезпечаване и навременност на транспортната дейност за спешна помощ.
  • Четирите фиксирани центъра да осигурят денонощно покритие от необходимите мултидисциплинарни високоспециализирани екипи, които да поддържат 24 часова спешна дейност.

 

 

С уважение,

Д-р Асен Меджидиев

Председател на Столична Лекарска Колегия на БЛС  

Последно променена вВторник, 04 Септември 2018 10:27

КЛЕТВА НА ХИПОКРАТ

В името на Аполон – лечител в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги уча без пари и без някакви задължения в бъдеще, ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни познания, ще им преподавам учението като на свои деца както на тях, така и на учениците, които са записани при мен и са положили клетва по обичая на медицината, но не и на други.

Аз ще предписвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защищавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам комуто и да било подобно нещо. На никоя жена няма да давам лекарства за помятане. Ще пазя живота си чист и почтен, както и моето изкуство. Няма да се занимавам с разтрошаване на камъни в пикочния мехур. Тази операция ще предоставя на ония, които се занимават с това. Когато влизам в някоя къща, това ще бъде винаги за да лекувам някой болен, като се държа чист от всякаква неправда и от всякакви сластолюбия към мъжете, децата и жените - били те свободни или роби. Всичко, което видя и чуя при изпълнението на моята професия и което не бива да се разправя, аз ще го запазя в тайна и ще го смятам за нещо свещенно.

„Дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут завинаги, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава!"

Title
Description.
Previous
Next