updated 10:48 AM EEST, Oct 10, 2018
Водещи новини:
A+ A A-

Остра реакция на БЛС за новото отчитане на касовите бонове

Избрана Остра реакция на БЛС за новото отчитане на касовите бонове

Новият механизъм за отчитане на касовите бонове е незаконосъобразен и недопустим.

Това се посочва в становище на Българския лекарски съюз, изпратено до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и директора на НЗОК проф. Камен Плочев.

Припомняме, става въпрос за заложената разпоредба в Закона за здравното осигуряване, която касае начина на заплащане на таксата за посещение при лекар от пенсионери. Таксата за тези лица е в размер на 2,90 лв, като 1,90 лв. се покрива от държавния бюджет, а остатъкът е за сметка на пациента. Според новото изискване личните лекари ще трябва да отчитат номерата от касовите бележки, за да получат разликата.

В становището на БЛС се отбелязва, че в съсловната организация е получена „тревожна информация  за недоволство и предстоящо организиране на протестни действия от ОПЛ“.

Като аргумент от БЛС посочват, че файловете с отчетите съдържат лични данни. Изискването за предоставяне на информация, съдържаща лични данни, без изричното съгласие на пациентите, е недопустимо. На второ място, изтъкват от съсловната организация, фактическото носене на новите отчети и предоставянето им в РЗОК на дискети, флаш-памети или дискове е неприемливо и несъстоятелно изискване, доколкото един от приоритетите на държавната политика е създаване на електронно правителство.

От там посочват още, че изискването противоречи на НРД за 2017 година, действащ до 1-ви април тази година. 

КЛЕТВА НА ХИПОКРАТ

В името на Аполон – лечител в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги уча без пари и без някакви задължения в бъдеще, ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни познания, ще им преподавам учението като на свои деца както на тях, така и на учениците, които са записани при мен и са положили клетва по обичая на медицината, но не и на други.

Аз ще предписвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защищавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам комуто и да било подобно нещо. На никоя жена няма да давам лекарства за помятане. Ще пазя живота си чист и почтен, както и моето изкуство. Няма да се занимавам с разтрошаване на камъни в пикочния мехур. Тази операция ще предоставя на ония, които се занимават с това. Когато влизам в някоя къща, това ще бъде винаги за да лекувам някой болен, като се държа чист от всякаква неправда и от всякакви сластолюбия към мъжете, децата и жените - били те свободни или роби. Всичко, което видя и чуя при изпълнението на моята професия и което не бива да се разправя, аз ще го запазя в тайна и ще го смятам за нещо свещенно.

„Дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут завинаги, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава!"

Title
Description.
Previous
Next