A+ A A-

НОВОТО РЪКОВОДСТВО НА СТОЛИЧНАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ НА БЛС

asen-medjidievНа 30.03.2018 г. се проведе отчетно-изборно събрание на СЛК на БЛС. Бяха изслушани и след обсъждане приети отчет за работата на УС на СЛК на БЛС за периода 2015 – 2017 г., финансов отчет и проект за бюджет за 2018 г. Също така отчети за своята дейност направиха Комисията по Професионална етика и Контролната комисия.

За Председател на СЛК на БЛС беше избран д-р Асен Меджидиев, а за Главен секретар бе преизбрана д-р Павлина Здравкова.

Зам. Председатели са както следва:

Болнична помощ – д-р Ваньо Видков

СИМП – преизбран за втори мандат д-р Димитър Дамянов

ПИМП – д-р Георги Миндов

Последно променена вЧетвъртък, 05 Април 2018 21:34

КЛЕТВА НА ХИПОКРАТ

В името на Аполон – лечител в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги уча без пари и без някакви задължения в бъдеще, ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни познания, ще им преподавам учението като на свои деца както на тях, така и на учениците, които са записани при мен и са положили клетва по обичая на медицината, но не и на други.

Аз ще предписвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защищавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам комуто и да било подобно нещо. На никоя жена няма да давам лекарства за помятане. Ще пазя живота си чист и почтен, както и моето изкуство. Няма да се занимавам с разтрошаване на камъни в пикочния мехур. Тази операция ще предоставя на ония, които се занимават с това. Когато влизам в някоя къща, това ще бъде винаги за да лекувам някой болен, като се държа чист от всякаква неправда и от всякакви сластолюбия към мъжете, децата и жените - били те свободни или роби. Всичко, което видя и чуя при изпълнението на моята професия и което не бива да се разправя, аз ще го запазя в тайна и ще го смятам за нещо свещенно.

„Дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут завинаги, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава!"

Title
Description.
Previous
Next