updated 10:48 AM EEST, Oct 10, 2018
Водещи новини:
A+ A A-

На среща на БЛС с зам.-министър Начева са обсъдени цени и обеми ПИМП, СИМП, МДД

Избрана На среща на БЛС с зам.-министър Начева са обсъдени цени и обеми ПИМП, СИМП, МДД

На 08.02.18г. се проведе среща  между представители на БЛС и председателя на НС на НЗОК г-жа Жени Начева, зам. министър на МЗ. От БЛС присъстваха д-р В.Грозев, д-р Г. Павлова, д-р В.Чобанова и Светла Иванова.

Обсъждани бяха предстоящите промени в Наредбите за пакета медицински дейности в ИБМП, за достъпа, за изписването на лекарствени продукти  регламентирано в  Наредба 4. От МЗ съобщиха, че работят по промени и в Наредбата за диспансеризация и поеха ангажимент до 17 часа в утрешния ден в БЛС да получим проектотекста на наредбите за пакетите и за изписване на лекарства. От БЛС се ангажирахме отново да изпратим конкретни текстове за промяна в наредбата за достъпа до медицинска помощ, както и за промяна в стандарта по клинична лаборатория по отношение функционирането на обособени манипулационни.

На срещата се дискутираха цени и обеми в ПИМП, СИМП и МДД.

КЛЕТВА НА ХИПОКРАТ

В името на Аполон – лечител в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги уча без пари и без някакви задължения в бъдеще, ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни познания, ще им преподавам учението като на свои деца както на тях, така и на учениците, които са записани при мен и са положили клетва по обичая на медицината, но не и на други.

Аз ще предписвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защищавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам комуто и да било подобно нещо. На никоя жена няма да давам лекарства за помятане. Ще пазя живота си чист и почтен, както и моето изкуство. Няма да се занимавам с разтрошаване на камъни в пикочния мехур. Тази операция ще предоставя на ония, които се занимават с това. Когато влизам в някоя къща, това ще бъде винаги за да лекувам някой болен, като се държа чист от всякаква неправда и от всякакви сластолюбия към мъжете, децата и жените - били те свободни или роби. Всичко, което видя и чуя при изпълнението на моята професия и което не бива да се разправя, аз ще го запазя в тайна и ще го смятам за нещо свещенно.

„Дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут завинаги, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава!"

Title
Description.
Previous
Next