updated 10:48 AM EEST, Oct 10, 2018
Водещи новини:
A+ A A-

Касата плаща по три пъти за болен с остро заболяване

Избрана Касата плаща по три пъти за болен с остро заболяване

Касата плаща по три пъти за остър болен и няма представа как да спре процеса. Това става ясно от думите на управителя на фонда проф. Камен Плочев пред надзорниците.

„Трябва да Ви кажа, че резултатът аз го намирам за ужасен. Ще ви обясня защо. Не хроничните, острите заболявания, остро болните се лекуват, плащаме по три пъти за остър болен. Отива в едната болница, там я му поставят диагнозата, я не и му взимат пътеката. Отива в следващата по-голяма болница, там или умишлено не провеждат лечението като хората, за да могат да го завъртят два – три пъти по пътека, или пък го препращат, ако е тежък случаят, в софийска болница и така един и същи болен ние го плащаме“, коментира проф. Плочев.

Думите му са в отговор на въпрос от представителя на АИКБ в надзора Боян Бойчев, който при разглеждането на отчета на касата за здравноосигурителните плащания за 2017 г. пита доколко разходите са били ефективни и какъв е резултатът от тях.

„Резултатът, искам да ви кажа, от медицинска гледна точка аз го считам за изключително неблагоприятен и съм длъжен да го призная пред Вас. За съжаление, не мога да Ви кажа как да спрем този процес. Това е истината“, допълва управителят на НЗОК.

Според зам.-здравния министър и председател на Надзорния съвет Жени Начева пък проблемът има двупосочно решение. „Едната посока е правилата и процедурите, които ще определим за работа на изпълнителите на медицинска помощ през настоящата година и сме започнали да мислим по този въпрос, както във връзка с текстове в рамковия договор, така и с допълнителни изисквания към лечебните заведения, които ще сключат договор с касата през 2018 г.“, информира тя надзорниците, като допълва, че те ще бъдат запознати с подробностите при гледането на проекта на НРД. „Другото направление е намиране на по-ефективни механизми за реализиране на контролната дейност. Така че тези две мерки ще се прилагат паралелно, бих казала, още от сега“, допълва Начева.

 Информацията е публикувана в Zdrave net

КЛЕТВА НА ХИПОКРАТ

В името на Аполон – лечител в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги уча без пари и без някакви задължения в бъдеще, ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни познания, ще им преподавам учението като на свои деца както на тях, така и на учениците, които са записани при мен и са положили клетва по обичая на медицината, но не и на други.

Аз ще предписвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защищавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам комуто и да било подобно нещо. На никоя жена няма да давам лекарства за помятане. Ще пазя живота си чист и почтен, както и моето изкуство. Няма да се занимавам с разтрошаване на камъни в пикочния мехур. Тази операция ще предоставя на ония, които се занимават с това. Когато влизам в някоя къща, това ще бъде винаги за да лекувам някой болен, като се държа чист от всякаква неправда и от всякакви сластолюбия към мъжете, децата и жените - били те свободни или роби. Всичко, което видя и чуя при изпълнението на моята професия и което не бива да се разправя, аз ще го запазя в тайна и ще го смятам за нещо свещенно.

„Дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут завинаги, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава!"

Title
Description.
Previous
Next