updated 10:48 AM EEST, Oct 10, 2018
Водещи новини:
A+ A A-

Декларация на УС на СЛК до председателя на БЛС по повод оценка на лекарите от Андрей Райчев в Нова тв

До д-р Венцислав Грозев,

Председател на БЛС

 

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

От

УС на СЛК към БЛС

 

 

Уважаеми д-р Грозев,

 

УС на СЛК към БЛС се обръща към Вас, като председател на БЛС, по повод думи на социлога Андрей Райчев в националния ефир на Нова тв вчера, 7 май 2018 г. В студиото г-н Райчев дава следното определение за лекарите: „ Ще ме извините, но лекарите влачат...отвлачват...не всички... Но тези лекари, които влачат, отвлачват или крадат повече от циганите в тая държава! Не се шегувам. Ако сметнете в пари, ше видите”.

Уважаеми г-н Председател,

Ние, Лекарите от СЛК намираме за абсолютно недопустимо подобно изказване и набеждаване. Да казваш, че онзи, който помага в най-деликатните, най-трудните и най-отговорните моменти – когато се спасява живот, когато се появява живот и когато здравето трябва да се подобри, „краде” и „отвлачва” повече от всеки в държавата, е израз на грубо незачитане и неуважение към денонощните грижи за пациентите, към ежедневното себеразвиетие, което правят всеки лекар и всеки работещ в сферата на здравната система.

Напомняме, че да си лекар е призвание, което изисква много от теб към другите. Само който е дежурил денонощно, който е извършвал животоспасяваща операция, който е бдял край пациентското легло, знае какво е да посветиш живота си на другите. Ето защо категорично не сме съгласни с подобни квалификации срещу нас и нашите колеги. Нашето съсловие НЕ заслужава подобни клевети и осъждащи оценки.

 

УС на СЛК към БЛС

Последно променена вЧетвъртък, 10 Май 2018 13:58

КЛЕТВА НА ХИПОКРАТ

В името на Аполон – лечител в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги уча без пари и без някакви задължения в бъдеще, ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни познания, ще им преподавам учението като на свои деца както на тях, така и на учениците, които са записани при мен и са положили клетва по обичая на медицината, но не и на други.

Аз ще предписвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защищавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам комуто и да било подобно нещо. На никоя жена няма да давам лекарства за помятане. Ще пазя живота си чист и почтен, както и моето изкуство. Няма да се занимавам с разтрошаване на камъни в пикочния мехур. Тази операция ще предоставя на ония, които се занимават с това. Когато влизам в някоя къща, това ще бъде винаги за да лекувам някой болен, като се държа чист от всякаква неправда и от всякакви сластолюбия към мъжете, децата и жените - били те свободни или роби. Всичко, което видя и чуя при изпълнението на моята професия и което не бива да се разправя, аз ще го запазя в тайна и ще го смятам за нещо свещенно.

„Дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут завинаги, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава!"

Title
Description.
Previous
Next