updated 10:48 AM EEST, Oct 10, 2018
Водещи новини:
A+ A A-

БЛС подкрепя протеста на общинските болници

Избрана БЛС подкрепя протеста на общинските болници

БЛС подкрепя протеста на общинските болници, обявен за 15 януари 2018 година за един час пред лечебните заведения.

Сдружението на общинските болници представи три искания:

- Корегиране на клиничните пътеки

- Допълнителна материална подкрепа от държавата в размер на 30 млн. лв.

- Заплащане на надлимитната дейност

Д-р Тотев коментира и казаното от здравния министър Кирил Ананиев, който съобщи, че МЗ ще подпомогне общинските болници с 6 милиона лева и заяви, че част от тях може да се преструктурират в ДКЦ. „Години наред ние получаваме тези суми – те обаче се дават само на онези болници, които обслужват рисков регион. И те не са целева субсидия, платена с цел моментно стабилизиране, а се дават, за да се даде глътка въздух на общинските болници“, обясни той, като допълни, че тази помощ се „разхвърля по месеците“ и не решава проблемите. „Това са същите онези пари, които Сдружението на общините беше осигурило през Министерство на финансите преди няколко години по наше настояване“, заяви той.

БЛС изрази с писмо подкрепа за общинските болници. Целият текст може да се проследи на сайта на БЛС.

Последно променена вПетък, 12 Януари 2018 06:40

КЛЕТВА НА ХИПОКРАТ

В името на Аполон – лечител в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги уча без пари и без някакви задължения в бъдеще, ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни познания, ще им преподавам учението като на свои деца както на тях, така и на учениците, които са записани при мен и са положили клетва по обичая на медицината, но не и на други.

Аз ще предписвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защищавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам комуто и да било подобно нещо. На никоя жена няма да давам лекарства за помятане. Ще пазя живота си чист и почтен, както и моето изкуство. Няма да се занимавам с разтрошаване на камъни в пикочния мехур. Тази операция ще предоставя на ония, които се занимават с това. Когато влизам в някоя къща, това ще бъде винаги за да лекувам някой болен, като се държа чист от всякаква неправда и от всякакви сластолюбия към мъжете, децата и жените - били те свободни или роби. Всичко, което видя и чуя при изпълнението на моята професия и което не бива да се разправя, аз ще го запазя в тайна и ще го смятам за нещо свещенно.

„Дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут завинаги, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава!"

Title
Description.
Previous
Next